oorkappen

Gehoorbescherming is een algemene term voor een fysieke bescherming van het oor tegen lawaai. Dit voorkomt lawaaidoofheid. Het gehoor is een zintuig dat erg gevoelig is voor langdurige overbelasting. Bij hogere geluidsniveaus moet de periode van blootstelling korter zijn om permanente beschadiging van het oor te voorkomen. Oorkappen zijn een voorbeeld van gehoorbescherming. Verschillende soorten gehoorbescherming?

Oorkappen

Oorkappen zijn kappen die je op je oren moet doen en deze kappen beschermen je gehoor tegen lawaai. Er zijn verschillende soorten oorkappen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook aan een veiligheidshelm worden geklikt. Er zijn ook speciale oorkappen voor kinderen die bijvoorbeeld geconcentreerd willen leren. De kap sluit het oor helemaal af. Afhankelijk van de gebruikte kunststof kan de kap de huid rond het oor irriteren, vooral bij warm weer.

Universele oordopjes

Dit zijn de meest populaire oordopjes. Het sluit de gehoorgang voldoende af, maar het systeem zorgt ervoor dat degene die de dopjes draagt nog wel door heeft wat er allemaal om zich heen gebeurt. Door het filtersysteem kunnen gebruikers zelf de demping bepalen.

Proppen

Bezoekers aan fabrieken of bouwplaatsen krijgen vaak deze proppen uitgereikt. Ze zijn goedkoop, maar een nadeel is dat ze in het oor kunnen irriteren. Wie met vieze vingers deze oordoppen in het oor plaatst, heeft kans op een uitwendige oorontsteking. Deze proppen zijn misschien goedkoop, maar ze zijn wel maar voor eenmalig gebruik.